Пак броим врабчетата в България

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата година ние, Българското дружество за защита на птиците, стартирахме кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ за първи път. Време е да я повторим. Готови ли сте!?

Тази година ще броим врабчетата през май. Отново единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистриратe на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделите само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, трябва само да влязат в профила си. 

„НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тази година ще разчитаме на вас да се включите в броенето през май. 
А защо ще броим месец по-късно? През май трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще можем да разберем местата, които предпочитат за отглеждане на малките си. Броейки врабчетата дни по-късно, в сравнение с миналата година, ще се опитаме да установим дали съществуват закономерности в разпространението им. 
Миналата година научихме, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за гнездене и хранене. Искаме да разберем дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.
В кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ предстоят различни активности, за които ще научавате от vrabcheta.bg и сайта на БДЗП.

Разчитаме, че всичките 550 човека, които броиха преди година отново да бъдат част от семейството на врабчетата и през май, както и да можем да увлечем много повече хора да се включат в „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“.
 


Последни новини

Врабчебройци, строй се, преброй се на 12 май

Българското дружество за защита на птиците стартира второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата“. Преброяването ще се извърши изцяло от добровол...

Прочети още

Пак броим врабчетата в България

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата година ние, Българското дружество за защита на птиците, стартирахме кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ з...

Прочети още